Kosta Konstrunda

Upplev konstrunda på egen hand med hjälp av konstnärernas egna berättelser. Runt om på hyttgården har du möjlighet att uppleva ett antal unika konstverk av de världsberömda formgivarna Bertil Vallien, Göran Wärff, Kjell Engman och Vicke Lindstrand för att nämna några.

 

Runt om på glasbruksområdet vid Kosta Glasbruk finns flera olika konstverk skapade av glasbrukets världskända konstnärer. Här finns allt från klassiska glaskonstverk till vackert gjutjärn och ståtliga skapelser i sten. 

Konstnärer som ni kommer att se under rundan är bland annat

Glaspelare av Bertil Vallien

  • Bertil Vallien är en av Sveriges mest berömda formgivare och glaskonstnärer. Som formgivare inspireras han av att skissa mycket, där skissandet skapar en egen värld av inspiration - idé föder idé. Han finner också inspiration i glaset självt - att det blir en transparent behållare som redovisar innehållet och låter det bli en del av glaset. Bertil finner även inspiration i det funktionella. Att dessutom bidra till att skapa arbete och hålla Kosta Glasbruk levande är en stor drivkraft i hans arbete.
     

 

  • Kjell Engman är en outtröttlig glaskonstnär med gränslös fantasi och berättarglädje som får fritt utlopp i såväl bruks- som konstglas. Som tidigare professionell gitarrist på 70-talet, hämtar Kjell Engman inspiration från musikens värld. Han finner även mycket inspiration från djurriket. I hans större installationer använder han sig av element som ljud och ljus. Kjell Engman är flitigt anlitad för offentliga utsmyckningar både nationellt och internationellt.
     Blå av Göran Wärff

     

  • Göran Wärff är en mycket omtyckt formgivare och glaskonstnär. Han började sin karriär i Pukeberg och sedan 1964 vid Kosta glasbruk där han har formgivit många klassiker, som tex servisglaset Rondo. Han har ett antal offentliga verk bland annat i Operahuset i Sydney och dopfunten i Växjö domkyrka. 
    Få har en sådan känsla för glasmassan som Göran Wärff, som alltid värnat om de klassiska mästarkunskaperna inom glasblåsning och slipning. Ljusets spel i de klara glasvolymerna och de oändliga optiska fenomen som uppstår då glaset bryter ljuset är ett ständigt återkommande tema i Göran Wärffs produktioner. Utöver glaset i sig själv är naturen, och ljusets spel i naturen, hans andra huvudsakliga inspirationskälla.

     

 

  • Erik Höglund kom till Boda glasbruk 1953 så var det ingen som kunde ana att den unge djärve 21-åringen som just gått ut Konstfack skulle förändra Bodas traditionella glastillverkning. Det skulle bli början på en ny epok i svensk glashistoria som senare också lade grunden till dom första studioglashyttorna i USA.Erik Höglund har blivit känd som en av våra främsta glasformgivare, men han har också fascinerat omvärlden med sitt omfattande arbete inom måleri, skulptur och smide. Han har gjort över 150 offentliga utsmyckningar i Sverige och utomlands. I filmen medverkar bl.a. fotografen Stig T. Karlsson som följt Erik Höglunds arbete med sin kamera allt sedan tiden på Boda, författaren Björn Ranelid, som skrivit en bok om Erik Höglunds långa sjukdomskamp, "Mellan mörker och ljus" och författaren Reidar Jönsson, som skrev boken "Mitt liv som hund" där konstnären i boken i själva verket är Erik Höglund.

     

    Glaspipor av Vicke Lindstrand

     

  • Vicke Lindstrand experimenterade 1933 med formblåst glas som tillverkades på Orrefors. År 1936 prövade även Alvar Aalto samma böljande formspråk i glas och utformade 1937 den berömda Savoy-vasen som blev en massartikel. Vicke Lindstrands glasserie, som var först, nådde av flera orsaker aldrig samma framgång. Lindstrand utvecklade på Orrefors flera nya tekniker, bland andra en ny variant av Graal-tekniken som han kallade Mykene och en annan teknik som fick namnet Ariel. Namnet Ariel låg nära till hands då Lindstrands dåvarande hustru hade medverkat som luftanden med detta namn i Shakespears pjäs Stormen. 

     

    Delad enhet av Lasse Brander

     

  • Lasse Brander var en känd skulptör som har haft ett flertal utställningar i Europa som Sverige, Schweiz, Holland, Frankrike och Norge. Flera av hans verk står kvar i länderna än idag. Brander skulpterade gärna i stål, granit och akrylglas. Han var bosatt i Kosta under 2000-talet. 

 

Ladda gärna ner vår app Kosta och använd dig sedan av QR-koderna som finns vid respektive konstverk. Där får du information om konstverken i både muntlig och skriftlig form.

 

QR-koder för att komma till vår app Kosta

  

 

Karta över Konstrundan i Kosta