Kosta Boda Art Gallery

Konsthall i hjärtat av Glasriket

Kosta Art Gallery i jul

Kosta Boda Art Gallery är en konsthall ett stenkast från glasugnarna på Kosta Glasbruk. Konsthallen representerar vårt nutida konstglas med nya utställningar från våra berömda konstnärer och formgivare.
Aldrig tidigare har så mycket glaskonst varit tillgängligt på ett och samma ställe. Låt dig förföras av de olika konstnärernas skilda uttryck och sätt att förhålla sig till glaset. Kanske hittar du ett konstverk som talar direkt till dig.

 

Kosta Boda Art Gallery består av en konsthall, ritad av Bruno Mathsson i början av 50-talet. Bruno Mathssonhallen har glasmosaikgolv, gjort i Kosta och fönster från golv till tak. Längst bort gömmer sig en väggmålning av Vicke Lindstrand. Det gamla Brukskontoret gjordes om till galleri 2014. Glasbaren är formgiven av Lena Bergström.
En av många unika objekt som enbart går att köpa i Kosta är Kosta-krukan. Krukan är tillverkad av 100% återvunnet glas från Kosta glasbruk och har en ingjuten stämpel.

Kosta Boda har en lång tradition av att producera konstglas i världsklass och ryktet om Kosta Boda som det kreativa, konstnärliga och utmanande har spridit sig långt utanför Sveriges gränser. Våra konstnärer och formgivare är kända för sitt artisteri, sitt konstnärskap och sin förmåga att överraska och fortsätta utveckla unika tekniker inom glasformgivning. På Kosta Art Gallery kan du köpa konstglas av världsklass.

Med Kosta Boda konstglas sträcker vi oss ut i världen, samtidigt som vi tar världen hem till Kosta. Med glasets oändliga möjligheter i fokus skapar våra konstnärer konst som bygger på kreativitet, kunskap och mod, i kombination med kärleken till glas som material.

 

 

 Konstglas & utställningar

Kosta Boda har en lång tradition av att producera konstglas i världsklass och ryktet om Kosta Boda som det kreativa, konstnärliga och utmanande har spridit sig långt utanför Sveriges gränser. Våra konstnärer och formgivare är kända för sitt artisteri, sitt konstnärskap och sin förmåga att överraska och fortsätta utveckla unika tekniker inom glasformgivning. På Kosta Boda Art Gallery kan du köpa konstglas av världsklass.

I deras stora utställningslokal ställs varje år ut en ny tillfällig utställning med spännande samtidskonstnärer som visar ny konst i samarbete med Kosta Boda. Den 21 oktober invigs höstens nya utställning  där två vå av våra främsta frontfigurer; Åsa Jungnelius och Bertil Vallien som luckrat upp traditioner och försett oss med nya sätt att se på glas.

Åsa Jungnelius Venus skugga

Åsa Jungnelius intresserar sig för de monumentala uttrycken och de socialt och strukturellt konstruerade rum där de tar plats. Genom objekt och material som värdebärande representationer för identitet och projektionsyta för det kroppsliga undersöker hon relationen mellan materia och människa och den glidande skala av positionering som ständigt omförhandlas och återskapas genom historien. Nu visar Åsa nya skulpturer i sin första separatutställning i Kosta Boda Art Gallery.

Åsa Jungnelius

 

Bertil Vallien STARMAN; 60 år av att utforska glaset

Tillsammans med Kosta Boda har Bertil Vallien utforskat och utvecklat glaskonsten till något helt eget, bortom gamla sanningar och tekniker. Gång på gång har hans visionära resa in i glasets smältpunkt ställt medarbetare och assistenter inför tuffa utmaningar. Han lämnade tidigt det elegant slipade kristallglaset bakom sig för en råare verklighet med sina sandgjutningar.

 

Bertil Vallien

 

<% totalCount %> produkter