Kosta Hyttsill - välkommen till en unik upplevelse i hyttan!
Hyttsill är en gammal tradition i Glasriket som går tillbaka till tiden när hyttan var bygdens samlingspunkt. Här bjuds besökaren på genuin Småländsk mat tillagad i kylugnarna, dryck, underhållning och glasblåsning på mästarnivå.
Kommande datum för hyttsill:

Gammal småländsk tradition
Hyttsill är en gammal umgänges- och mattradition som har sitt ursprung från glasbrukens storhetstid. Faktum är att man har ätit sill i 175 år i den gamla hyttan. Sill fanns det gott om här i Småland tack vare handelsutbytet med sjöfararna nere i Karlskrona som behövde trä till sina båtar.
Hyttsill blev det när dagens arbete var slut för glasblåsarna och då kom ugnarna till användning för matlagning och den varma omgivningen kring ugnen blev till en naturlig umgängesplats. Saltsill och potatis med skal grillades i askhögen i kylröret där glaset tidigare legat för att svalna. Man kunde också välja att svepa in sillen i tidningspapper och lägga den vid sidan av glasugnen, som fortfarande var ca 1100-1200 grader varm. När det började ryka, nästan brinna i pappret, var sillen färdig och den var riktigt salt eftersom man tog sillen direkt ifrån tunnorna. Det gör vi inte idag utan vi vattnar ur den saltade sillen innan vi tillagar den.
Vid hyttsillen träffades arbetskamraterna efter jobbet med sina familjer tillsammans med jägare från skogarna och luffarna som i utbyte mot mat och dryck berättade nyheter och skrönor från orterna runtomkring, men också vad man gjorde på dom andra glasbruken med designen och glastekniken. Så luffarna var mer än välkomna på kvällarna. Här diskuterade man tidens problem, berättade historier, spelade musik och sjöng. Vid hyttsillen träffades arbetskamraterna efter jobbet med sina familjer, jägare från skogarna runt omkring och luffarna förstås. Det var inte ovanligt att 15-20 luffare samlades på trälådorna i den varma hyttan för att berätta historier och äta en bit mat.
Hyttsillsmat består först och främst av insaltad sill tillagad med lök och grädde. Till matbordet hör även isterband, saltfläsk och bakad potatis med kryddsmör som är typisk mat för trakten. Till kaffet serveras ostkaka, sylt och grädde
På hyttsillskvällarna är det platsbokning som gäller, om man önskar sitta med ett särskilt sällskap måste man maila om detta i förväg till [email protected]
BOKA HYTTSILLSPAKET PÅ KOSTA BODA ART HOTEL BOKA HYTTSILLSPAKET PÅ KOSTA LODGE
Kommande evenemang

Kräftskiva i hyttsillsmiljö
Fredag 5 september, kl 18.00
Varmt välkomna på kräftskiva på Kosta Hyttsill!
Njut av en härlig upplevelse med nyfångade småländska kräftor, underhållning och nya bekantskaper.

Julhyttsill med Chris Kläfford
15 november
Upplev en fantastisk kväll med klassisk julhyttsill och underhållning i världsklass i form av akustiskt, rock, pop och en och annan julsång. Chris Kläfford har en bred musikstil och hans mjuka röst berör! Här är en artist som gjort succé både i Sverige och USA. När man hör honom sjunga förstår man varför.

Julhyttsill med Tennessee Tears
20 - 21 november
Upplev en fantastisk kväll med klassisk julhyttsill och underhållning i världsklass med Tenneessee Tears. Tennessee Tears, som består av Tilda Feuk och Jonas Hermansson, är en svensk countryduo. Efter debuten i Melodifestivalen 2024 tog de hem svenska folkets hjärtan och har turnérat Sverige runt sedan dess och nu är det äntligen dags för Kosta!

Julhyttsill med Robert Wells Trio
12 - 13 december
I decembermörkret gästas julhyttsillen av Robert Wells som tillsammans med Maria Wells och Lasse Risberg bjuder in till två mycket intima och svängiga julkonserter. En blandning av anekdoter om julen och Rhapsody in Rock, det blir en kväll att minnas.
<% totalCount %> produkter