Kosta Julhyttsill - välkommen till en unik upplevelse i hyttan!

Artister till årets Julhyttsill

Årets julhyttsill

Boka redan nu årets julhyttsill - en underhållande kväll med glasblåsning, god mat och härlig musikalisk underhållning. Hyttsill är en gammal tradition i Glasriket som går tillbaka till tiden när hyttan var bygdens samlingspunkt. Här bjuds besökaren på genuin Småländsk mat tillagad i kylugnarna, dryck, underhållning och glasblåsning på mästarnivå. 

Hyttsillsmaten i form av bland annat saltsill, stekt fläsk och bakad potatis ställs fram tillsammans med julens favoriter. Efterrätten består självklart av den småländska favoriten ostkaka med sylt och grädde till kaffet.

 

 

  • Robert Wells, 6 och 7 december

    I decembermörkret gästas julhyttsillen av Robert Wells som tillsammans med Maria Wells och Lasse Risberg bjuder in till två mycket intima och svängiga julkonserter. En blandning av anekdoter om julen och Rhapsody in Rock, det blir en kväll att minnas.

    Den 6 och 7 december kommer Robert Wells åter till Kosta Hyttsill, ett populärt återseende där Robert tillsammans med sin fru bjuder på skönsång och underhållning av hög klass.

    6 december - extraplatser öppnade!
    7 december - extraplatser öppnade!

BOKA ROBERT WELLSBOKA PAKET PÅ KOSTA LODGE

Hyttsillsbuffé med isterband, fläsk & strömming

Gammal småländsk tradition

Hyttsill är en gammal umgänges- och mattradition som har sitt ursprung från glasbrukens storhetstid. Faktum är att man har ätit sill i 175 år i den gamla hyttan. Sill fanns det gott om här i Småland tack vare handelsutbytet med sjöfararna nere i Karlskrona som behövde trä till sina båtar.

Hyttsill blev det när dagens arbete var slut för glasblåsarna och då kom ugnarna till användning för matlagning och den varma omgivningen kring ugnen blev till en naturlig umgängesplats. Saltsill och potatis med skal grillades i askhögen i kylröret där glaset tidigare legat för att svalna. Man kunde också välja att svepa in sillen i tidningspapper och lägga den vid sidan av glasugnen, som fortfarande var ca 1100-1200 grader varm. När det började ryka, nästan brinna i pappret, var sillen färdig och den var riktigt salt eftersom man tog sillen direkt ifrån tunnorna. Det gör vi inte idag utan vi vattnar ur den saltade sillen innan vi tillagar den.

Vid hyttsillen träffades arbetskamraterna efter jobbet med sina familjer tillsammans med jägare från skogarna och luffarna som i utbyte mot mat och dryck berättade nyheter och skrönor från orterna runtomkring, men också vad man gjorde på dom andra glasbruken med designen och glastekniken. Så luffarna var mer än välkomna på kvällarna. Här diskuterade man tidens problem, berättade historier, spelade musik och sjöng. Vid hyttsillen träffades arbetskamraterna efter jobbet med sina familjer, jägare från skogarna runt omkring och luffarna förstås. Det var inte ovanligt att 15-20 luffare samlades på trälådorna i den varma hyttan för att berätta historier och äta en bit mat.

Hyttsillsmat består först och främst av insaltad sill tillagad med lök och grädde. Till matbordet hör även isterband, saltfläsk och bakad potatis med kryddsmör som är typisk mat för trakten. Till kaffet serveras ostkaka, sylt och grädde

På hyttsillskvällarna och Julhyttsillen är det platsbokning som gäller, om man önskar sitta med ett särskilt sällskap måste man maila om detta i förväg till [email protected]

BOKA HYTTSILL   BOKA JULHYTTSILL

BOKA HYTTSILLSPAKET PÅ KOSTA BODA ART HOTEL   BOKA HYTTSILLSPAKET PÅ KOSTA LODGE

 

<% totalCount %> produkter