Julhyttsillskväll
Hyttsill är ett gammal umgänges- och mattradition som har sitt ursprung från glasbrukens storhetstid. När dagens arbete var slut för glasblåsarna kom ugnarna till användning för matlagning och den varma omgivningen kring ugnen blev till en naturlig umgängesplats. Salt sill och potatis med skal grillades då i askhögen i kylröret där glaset tidigare legat för att svalna.Vid hyttsillen träffades arbetskamraterna efter jobbet med sina familjer, jägare från skogarna runt omkring och luffarna förstås. Det var inte ovanligt att 15-20 luffare samlades på trälådorna i den varma hyttan för att berätta historier och äta en bit mat.Hyttsillsmat består först och främst av insaltad sill tillagad med lök och grädde. Under en Julhyttsillskväll dukar vi även fram klassiska julrätter som julskinka, sill och prinskorv. Till matbordet hör även isterband, saltfläsk och bakad potatis med kryddsmör som är typisk mat för trakten. Till kaffet serveras ostkaka, sylt och grädde.
BokaInformation
Julhyttsillen börjar kl 19:00, med insläpp från 18:00
Kvällen beräknas pågå i ca 2-3 timmar.
OBS - Bordsplacering är utefter bokning. Vill ni sitta bredvid ett annat specifikt sällskap - informera oss via mail: [email protected]
Pris för vuxen 795:-
Barn mellan 4 - 12 år 320:-