Mufflon

Mufflonfår

MUFFLONFÅR

Mufflonfåret som är Europas enda vildfår kan man observera överallt inne i parken. Arten är ett flocklevande bergsfår som härstammar från medelhavets klippöar. Till skillnad från parkens andra djur är mufflon dagsaktiva.

Utseende
Mufflonfåret har rödbrun päls med ett mörkare streck och en ljusare sadelformad teckning över ryggen och ljus undersida på buken. Baggarna har böjda horn som kan bli upp till 85 centimeter långa. En del tackor kan också ha horn, som i så fall blir betydligt kortare, men de flesta saknar dem. Baggarna är större än tackorna, med en mankhöjd på omkring 90 centimeter, kroppslängd upp till 130 centimeter och vikt på omkring 50 kilogram. Vikten för tackorna är omkring 35 kilogram.


Ekologi
Habitatet utgörs av buskmark och skogar. Mufflonfåret lever i mindre flockar bestående av tackor och killingar Vuxna baggar lever ensamma eller i egna grupper. Individerna är främst aktiva vid skymningen och gryningen men annars är de inte specialiserade på särskilda dygnstider. Under parningstiden mellan september och december konkurrerar baggarna om tackorna och mäter sin styrka genom att stångas och knuffas. Den starkaste baggen får para sig med flest tackor. Tackan föder sedan en eller två killingar på våren, oftast i april och tidigast i februari. Killingen får cirka 6 månader di och efter 8 till 9 månader är den könsmogen. Födan består av gräs, kvistar och olika vilda örter. I det vilda är mufflonfårets fiender i ursprungsområdet främst leoparder och schakaler men i Sverige är det lodjur och varg. Livslängden är vanligen 15 till 20 år.


Mufflonfår i Sverige
I Sverige är mufflon infört och hålls sedan 1930-talet i hägn, men lever fritt i södra Värmland, Västergötland med en mindre population i Baljered utanför Stora Levene, Södermanland, södra Västmanland och Småland samt på ett par öar på västkusten. Djur som infördes på öar sprider sig när de på vintern vandrar över isen.

Källa: Wikipedia