Om Kosta

Kosta - en plats att uppleva

Kosta är ett gammalt brukssamhälle som ligger mitt i den småländska skogen
omgiven av små sjöar och vattendrag.


Idén till ett glasbruk, i trakten kring det som senare kom att kallas Kosta, kom redan 1736. Löjtnant Lars Johan Silfversparre ansökte om privilegier till ett glasbruk i Johanstorp i Lenhovda socken, men av olika anledningar beviljades aldrig privilegierna till detta bruk. Istället fick Silfversparre privilegier år 1740 till anläggandet av ett glasbruk i Dåvedshult i Ekeberga socken. Löjtnanten startade dock aldrig bruket, utan gav bort privilegierna till landshövdingarna Anders Koskull och Georg Bogislaus Staël von Holstein.

År 1741 inleddes byggnationen av det nya bruket som fick namnet Kosta efter inledningsbokstäverna i de båda ägarnas efternamn. 1742 stod glasbruket klart och de första glasblåsarna kom från Thüringen i Tyskland.Kosta glasbruk var tämligen unikt under 1700-talet med anledning av att de hade flera kvinnliga glasgravörer anställda. ”Riterskan Eliza” utgör ett troligen unikt exempel på en yrkesverksam kvinnlig glasgravör i det samtida Sverige, där kvinnor sällan nämns inom yrkesgruppen och då annars inte som gravörer.


Idag är Kosta Boda ett ansett varumärke såväl nationellt som internationellt. Sedan 2005 ingår Orrefors Kosta Boda i koncernen New Wave Group.


Glaset är centralt i Kosta, men idag finns också mycket annat att se och uppleva på Destinationen.


Varmt välkommen att besöka oss!

OM

KOSTA